×

Change Language

FI EN
×
×

Retkeilyreitit

polku kutsuu kulkijaa

Petkeljärven kansallispuiston reitit

Kuikan kierros on pituudeltaan 6,5 km. Reitti kulkee Petkeljärven kansallispuiston vaihtelevassa harjumaastossa.

Harjupolku  on 3,5 km mittainen reitti, joka kiertää Savulammen vaihtelevassa maastossa. Reitti seuraa osin Kuikan Kierros -luontopolkua.

Korkeasärkän polku on 2 km mittainen reitti, joka alkaa Kokkolahden ja Savulammen välisestä risteyksestä. Polku vie kapean Korkeasärkän päähän, Lohissalmeen. Takaisin on palattava samaa reittiä.

Lisätietoja

Metsähallitus, luontoon.fi

Petkeljärvi Center

maisema Petkeljärveltä

Rajan polku

Rajan polku on pituudeltaan 12 km. Merkattu reitti yhdistää Susitaipaleen ja Taitajan taipaleen Möhkö Petkeljärvi väliltä. Reitti on helppokulkuinen ja kulkee pääosin pieniä hiekkateitä ja polkuja pitkin. 

Möhköstä lähtiessä auton voi jättää ruukkimuseon tai Savottakahvila Möhkön Mantan parkkipaikalle. Ilmoitathan tällöin lähtö- ja paluuaikasi henkilökunnalle tai jätä viesti auton tuulilasiin.

Reitti on janareitti. Halutessasi voit tiedustella venekuljetusta toiseen suuntaan.

Lisätietoja reitistä ja venekuljetuksista

Möhkön Matkailuyhdistys ry 045 340 3920

Mantan Luontopalvelut 040 8616 373

Eero Tuomisto 040 5444 357

vaeltajia jokivenekyydissä

Taitajan taival

Taitajan taival on pituudeltaan 31 km. Se on Ilomantsin ja koko Pohjois-Karjalan vanhin merkitty retkeilyreitti. Taitajan taival kulkee suuren osan matkasta pitkin Petkeljärven-Putkelanharjun selänteitä, jotka ovat olleet vanhastaan alueen kulkureitteinä. Kauniiden vesistö- ja harjumaisemien reitti kulkee Mekrijärveltä Petkeljärvelle, tai toisin päin. Reitille on yhdyspolku Parppeinvaaran Runokylästä.

Lisätietoja

Metsähallitus, luontoon.fi

Susitaival

Susitaival on noin 95 kilometriä pitkä, harjujen, metsien ja soiden taival Ilomantsin Möhköstä Patvinsuon kansallispuistoon. Reitin eteläpäässä Möhkön kylässä on majoitus- ja ruokapalveluita ja pohjoispäässä on Patvinsuon kansallispuiston Suomun luontotuvan palvelut.

Susitaival kulkee pitkiä pätkiä syrjässä ja kaukana asutuksesta, mutta metsäautotieverkosto on lähellä. Matkapuhelimen kuuluvuus voi olla heikko. Luonteeltaan reitti on vaihteleva ja keskivaativa. Reitti kulkee metsä- ja harjupoluilla, teillä sekä pitkospuilla. Vaativuutta lisäävät paikoin kivikkoisetkin nousut ja laskut harjumaastossa. Susitaipaleen varrella on 4 vetolauttaa. Reitillä on taukojen pitämiseen ja yöpymiseen kolme autiotupaa ja viisi laavua. Reitti on merkitty maastoon oranssein maalimerkein.

Reitin varrella käytössä olevien vetolauttojen käytössä olo aika vaihtelee vuosittain. Varmista lauttojen tilanne ennen reitille lähtöä keväällä ja syksyllä. 

Lisätietoja

Pohjois-Karjalan vaellusreittiopas, Susitaival

Pogostan kierros

Pogostan kierros on 91 km pitkä rengasreitti, joka kiertää Ilomantsin pogostaa, eli kirkonkylää, vanhoja patikointireittejä sekä uutta Kulkijan polku -retkeilyreittiä pitkin. Pogosta-sana tarkoittaa Ilomantsin kirkonkylän lisäksi myös pitäjää tai vanhaa veronkantoaluetta.

Pogostan kierros muodostuu useasta reitistä. Susitaivalta pitkin kuljetaan osuus Möhköstä Särkkäjärven autiotuvalle. Kulkijan polku yhdistää Susitaipaleen ja Taitajan taipaleen Särkkäjärveltä Kallioniemeen. Taitajan taivalta pitkin päästään Petkeljärvelle saakka ja Rajan polkua pitkin jatketaan Petkeljärveltä Möhkön kylälle.

Pogostan kierroksen reittikuvaus ja kartat

Puolukoita jäkäläkankaalla

Tapion taival Hattuvaarassa, Koitajoen varrella

Tapion taival on pituudeltaan 20 km. Reitti kulkee aivan itärajan tuntumassa Koitajoen alueella. Tapion taipaleelle on helppo lähteä joko Lakonkankaan tai Hoikantien pysäköintialueelta. 

Tapion taipaleen eteläinen osuus kulkee Ruosmesuon - Hanhisuon soidensuojelualueella ja pohjoinen osuus johdattelee kauniin Koivusuon luonnonpuiston halki. 

Saloseudun luonnonrauha, monipuoliset maisemat sekä kiinnostava historia tekevät reitistä erinomaisen retkeilykohteen. Yösijan retkeilijät voivat saada esimerkiksi Hanhikosken tai Niemipuron autiotuvasta, jotka ovat entisiä savottarakennuksia. Tapion taival on käytettävissä sulan maan aikana.

Lisätietoja

Metsähallitus, luontoon.fi

vaeltajia Koivusuon luonnonpuiston pitkoksilla

Patvinsuon kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto on vuonna 1982 perustettu kansallispuisto, joka sijaitsee Lieksan ja Ilomantsin alueilla, Koitereen pohjoispuolella. Patvinsuon pinta-ala on 105 neliökilometriä, ja se onkin eteläisen Suomen laajin kansallispuisto.

Patvinsuon kansallispuisto on yksi maamme erämaisimmista kansallispuistoista. Sen helmi on suuri Suomunjärvi, jonka rannat lumoavat kauneudellaan.

Lisätietoja

Metsähallitus, luontoon.fi
Patvinsuon opastuskeskus

säpinää seuduille